Σαντορίνη

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Πρώτο σταθμός για wine therapy στους ‘Δρόμους του Κρασιού’ δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το νησί της Σαντορίνης:

  • Εκεί που  για πρώτη φορά ο οινοτουρισμός   παίρνει σάρκα και οστά από την εταιρεία Μπουτάρης το 1989, με ένα νέο υπερσύγχρονο και εντυπωσιακό  επισκέψιμο οινοποιείο. 
  • Για τον μοναδικό σε ολόκρηρο τον κόσμο αμπελώνα της.
  • Για την παγκόσμια αναγνώρισή της όχι μόνο για τις φυσικές της ομορφιές αλλά και για τα υπέροχα κρασιά της. 
  • Για συναισθηματικούς λόγους, αφού στην Σαντορίνη έκανα τις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές μου ώς οινολόγος – οινοτουρίστας πριν πολλά πολλά χρόνια. 

   ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ

SANTOWINES: Πύργος, Σαντορίνη, τηλ.2286022233 & 2286028058 (κέντρο οινοτουρισμού) www.santowines.gr     Το οινοποιείο του συνεταιρισμού είναι ανοικτό από τον Απρίλιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου(είναι μαγευτική θέα από την sunset terrace του οινοποιείου). Διαθέτει κατάστημα με οίνους  και εκλεκτά τυποποιημένα Σαντορινιά τοπικά  προϊόντα όπως ντοματάκι & φάβα.

ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ: Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, τηλ 2286081011,www.boutari-santorini.grΏρες λειτουργείας: 10.00-18.00, καθημερινά πλην Κυριακής. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, γευστικές δοκιμές 6 κρασιών πραγματοποιούνται κάθε 30 λεπτά. Το κόστος είναι 6 ευρώ ανά άτομο. Στο πωλητήριο θα βρείτε παλαιές εσοδειές, οίνους περιορισμένης παραγωγής, μια μεγάλη ποικιλία σε συσκευασμένα τοπικά προïόντα, οινικά αξεσουάρ και πολλές προσεγμένες εκδόσεις. Για όσους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο: Επιβιβάζεστε σε κάποιο από τα λεωφορεία με κατεύθυνση προς την Περίσσα ή το Ακρωτήρι. Ενημερώστε τον οδηγό να πραγματοποιήσει μια στάση στο οινοποιείο. Η απόσταση που πρέπει να διανύσετε από τον κεντρικό δρόμο δεν ξεπερνά τα 5 λεπτά. Υπάρχει, όμως, και υπηρεσία μεταφοράς επισκεπτών στο πλαίσιο ειδικού πακέτου επίσκεψης (πληροφορίες στο 6932-960.062).

ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑ: Μπαξές, Οία, τηλ. 22860-71.644, www.sigalas-wine.com                   Το κτήμα είναι επισκέψιμο. Από τον Ιούνιο ώς το Σεπτέμβρη:                       Δευτέρα- Παρασκευή, 10.00-22.00 / Σάββατο & Κυριακή, 11.00-19.00  Στην ξενάγηση, εκτός από την περιδιάβαση στους αμπελώνες και στο οινοποιείο, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και μια γευσιγνωσία που περιλαμβάνει 8 ετικέτες κρασιών από το Κτήμα Σίγαλα και 3 κρασιά από τις πιο σημαντικές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών. Ένα ποτήρι με παλαιωμένο κρασί της ετικέτας ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΠΟΠ του κτήματος, απο το ιδιωτικό κελάρι, κλείνει αυτήν τη μοναδική οινική εμπειρία. Διάρκεια ξενάγησης και γευσιγνωσίας: περίπου 2 ώρες, τιμη: 25€ το άτομο. Για όσους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο: Τους θερινούς μήνες, κάθε μισή ώρα υπάρχει λεωφορείο που συνδέει τα Φηρά με την Οία. Για να βρεθείτε στο οινοποιείο, πρέπει να κατεβείτε στη στάση Φοινικιά και να ακολουθήσετε το δρόμο που οδηγεί στην παραλία. Ο δρόμος ειναι κατηφορικός και ο περίπατος ιδιαίτερα ευχάριστος, μέσα σε ένα πανέμπρφο τοπίο. Άν, μάλιστα, βρεθείτε εκεί κατά το ηλιοβασίλεμα, η εμπειρία θα σας μείνει αξέχαστη.

ΧΑΡΙΔΗΜΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Πύργος Καλλίστης, Σαντορίνη, τηλ. 22860-32.466, www.hatzidakiswines.gr  Το οινοποιείο δεν είναι επισκέψιμο αλλά, αν πετύχετε τον Χαρίδημο Χατζηδάκη ή τον συνεργάτη του Κώστα Στάμου, γεωπόνο, σύμβουλο βιολογικής γεωργίας, δεν θα αρνηθούν να σας αφήσουν να ρίξετε μια ματιά.

ΚΤΗΜΑ ΑΡΓΥΡΟΥ: Επισκοπή Γωνιάς, Σαντορίνη, τηλ. 22860-31.489, www.estate-arguros.com  Ώρες λειτουργείας: 09.00- 20.00 (Κυριακές: 10.00- 18.00)   

ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ: Έξω γωνιά, Σαντορίνη, τηλ. 22860- 34.186, www.gaia-wines.gr  Το οινοποιείο της Γαίας  βρίσκεται στην ανατολική ακτή του νησιού, στη θέση Βραχειές, μεταξύ του Καμαρίου και του Μονόλιθου, πάνω στη θάλασσα και κοντά στο αεροδρόμιο. Είναι επισκέψιμο από Μάιο έως Οκτώβριο, κάθε μέρα, 11.00- 18.00. Οι γευσιγνωσίες κοστίζουν 5€ και 10€ για τέσσερα και οκτώ κρασιά αντίστοιχα, μαζί με εκλεκτά μεζεδάκια.

ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΣ:  Μέσα Γωνία-Επισκοπή, Σαντορίνη, τηλ. 22860-31.349,  www.canavaroussos.gr  Το οινοποιείο είναι ανοιχτό καθημερινά 11.00- 19.00. Η ξενάγηση γίνεται δωρεάν. Υπάρχει δυνατότητα γευστικής δοκιμής των κρασιών, κατόπιν συνεννοήσεως.

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΓΑΒΑΛΑ: Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη, τηλ. 22860-82.552,  www.gavalaswines.gr  Η κάναβα Γαβαλά, από το Μάιο μέχτι τον Οκτώβριο, είναι ανοιχή κάθε μέρα, 10.00- 20.00. Η ξενάγηση γίνεται δωρεάν. Όσοι θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά του οινοποιείου  θα πληρώσουν 0,80€ για κάθε ποτήρι.

ΑΡΤΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ: Έξω Γωνία, Σαντορίνη, τηλ. 22860- 33.395,  www.facebook.com/karamolegoswinery.santrini  Το κτήμα Καραμολέγκου είναι επισκέψιμο κάθε μέρα, 12.00- 20.00. Η επίσκεψη περιλαμβάνει περιήγηση στους χώρους οινοποίησης και γευστική δοκιμή των κρασιών, μαζί με εκλεκτούς μεζέδες (τα καλοκαίρια στη σκιερή αυλή του). Δοκιμή 4 κρασιών: 5€ (το άτομο). Δοκιμή 4 κρασιών με μικρή ποικιλία τυριών και αλλαντικών και γιαούρτιμε γλυκό σταφύλι: 8€. Στο πωλητήριο του οινοποιελιου αναζητήστε το γλυκό κουταλιού σταφύλι που φτιάχνει η γιαγιά του Αρτέμη, από Αηδάνι. Είναι λίγο ακριβό (7€), αλλά ασυναγώνιστο στη γεύση. Για όσους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο: Παίρνετε το λεωφορείο προς το Καμάρι και κατεβαίνετε στην Έξω Γωνιά, στη διασταύρωση για Πύργο. Το οινοποιείο απέχει μόλις 40 μέτρα απο τη στάση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΣΤΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: Βόθωνας, Σαντορίνη, τηλ. 22860- 31.322,  www.volcanwines.gr  Το μουσείο οίνου λειτουργεί: Από Δεκέμβριο έως Μάρτιο: 09.30-14.00 (πλην Κυριακής), Απρίλιο, Μάιο, Νοέμβριο: 10.00- 17.00 (καθημερινά), Ιούνιο έως Οκτώβριο: 10.00-19.00 (καθημερινά). Τιμή εισόδου: 7€ το άτομο. Διατίθενται μηχανήματα ξενάγησης σε Ελληνικά, Αγγλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ρώσικα, Κινέζικα, Κορεάτικα, Ιαπωνικά, Τούρκικα, Ρουμάνικα, Βουλγάρικα, Πορτογαλικά. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν τα κρασιά Κουτσουγιαννόπουλου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο γευσιγνωσίας. Για όσους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο: Παίρνετε το λεωφορείο προ Καμάρι και κατεβαίνετε στη στάση Κουτσογιαννόπουλος.

ART SPACE: Έξω Γωνιά, Σαντορίνη, τηλ. 2286032.774, 6932-899.509,  www.volcanwines.gr   Το Art Space είναι καθημερινά ανοιχτό από τις 11 το πρωί μέχρι το ηλιοβασίλεμα. Για την ξενάγηση στο χώρο και τη δοκιμή των κρασιών του θα πληρώσετε 2,50€ το άτομο. 

 

 

 

 

           

Κάθε κρασί και ένα ταξίδι

ΟινοΤουρισμός

Κάθε κρασί και ένα ταξίδι

                  Κάθε μπουκάλι κρασί κρύβει μια μικρή ιστορία και πολλά μεγάλα όνειρα. Την ιστορία ενός αμπελιού και τα όνειρα ενός οινοπαραγωγού.

                  Το κρασί δεν είναι μόνο ένα ποτό. Το κρασί είναι γη, είναι οι άνθρωποι, είναι η παράδοση κάθε τόπου.

                Όπου υπάρχει το κρασί, υπάρχει πολιτισμός, υπάρχει κέφι, υπάρχουν           αυθεντικοί και ενδιαφέροντες άνθρωποι.

Με τις προτάσεις – πληροφορίες του Wine Therapy  για οινοτουρισμό με μικρές αποδράσεις και ταξίδια μέσα από τους ‘Δρόμους του Κρασιού’, οι φίλοι του κρασιού και όχι μόνον, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους οινοπαραγωγούς και τα αμπελοτόπια της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου, να δοκιμάσουν τα κρασιά τους,  να μάθουν το πώς και το γιατί, να συζητήσουν , να ανταλλάξουν απόψεις.

Κοινός παρονομαστής , η αγάπη για το καλό ποιοτικό κρασί, για ενημερωμένους καταναλωτές που απολαμβάνουν υπεύθυνα , διεκδικούν την ποιότητα στο ποτήρι τους  και θεωρούν το ‘καλό κρασί’ αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους ,ποιοτικό προϊόν πολιτισμού και ευζωίας .