Συνδυάζοντας κρασί και φαγητό για το εορταστικό τραπέζι.

Οι γιορτές φτάνουν !!! Τα εορταστικά τραπεζώματα  θέλουν ποικιλία και απαιτούν ότι καλύτερο. Τα κρασιά να ταιριάζουν με τα παραδοσιακά εορταστικά εδέσματα, με έναν και μόνο στόχο:

τη γευστική απόλαυση.

Τώρα που στις γιορτές  οι παρέες μαζεύονται πια στα σπίτια, ένα ποτήρι κρασί  δίνει το κέφι, μοιράζει χαμόγελα με  αστεία, γέλια και συζητήσεις.

Ο συνδυασμός κρασιού και φαγητού , παρ’ όλη τη φυμολογία που έχει αναπτυχθεί  γύρω του και τον κάνει να φαντάζει τέχνη πολύπλοκη, στην πραγματικότητα στηρίζεται σε κάποιους απλούς , κλασικούς κανόνες.

Κανόνας πρώτος: Αρμονία μέσα από την αντίθεση. Τα λιπαρά ζητούν οξύτητα για να αποκτήσουν ισορροπία στο στόμα. Οι πρωτεΐνες ( τυρί, ψάρι, κρέας) ζητούν τανίνες δηλαδή στιβαρά κόκκινα κρασιά  ή οξύτητες δηλαδή λευκά κρασιά με ‘νεύρο’ για  να εκφραστούν καλύτερα.

Κανόνας δεύτερος: Αρμονία μέσα από την ομοιότητα. Ένα γλυκό κρασί δίπλα σ’ ένα γλύκισμα. Ένα αμυλώδες φαγητό( ρύζι, πατάτα, μακαρόνια)  που έχει γλυκιά γεύση  με ένα ημίξηρο ή ημίγλυκο κρασί.  

Οι Προτάσεις μας:

Για το καλωσόρισμα και τα τόσα εορταστικά γεγονότα σας  ένα ξηρό αφρώδες οίνο από Μαλαγουζιά ( GREEN BUBBLY) στα 10€ ή τις επιλεγμένες  εμφιάλωσεις  του Wine Therapy με Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc ή Chardonnay στα 6€ . 

 Τον λευκό, αρωματικό, πολυποικιλιακό  οίνο  του Wine Therapy , στα 5€, σας τον προτείνουμε  για την εισαγωγή στο τραπέζι, για τις πλούσιες εορταστικές σαλάτες και τα πρώτα πιάτα του μενού όπως σούπες ( κοτόσουπα, τραχανόσουπα) , πίτες ( κοτόπιτα) ή και για τα παραδοσιακά γιαπράκια της Δυτικής Μακεδονίας με ξινό λάχανο και χοιρινό κιμά .

Αν στην παρέα έχουμε μερακλήδες και διάφορα πικάντικα μεζεδάκια , λουκάνικα, τσιγαρίδες και καβουρμά από την ‘γουρονοχαρά’, τότε ένα τσίπουρο διπλής απόσταξης με γλυκάνισο ή μία ‘γράπα’ (τσίπουρο διπλής απόσταξης χωρίς γλυκάνισο) από Μοσχάτο στα 8€/λίτρο, είναι σίγουρα μια πολύ καλή αρχή.

Για την Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα ή το κοτόπουλο, για τους παραδοσιακούς, μαγειρεμένη με κάστανα, κουκουνάρι και δαμάσκηνα ή σταφίδες, προτιμήστε έναν  πολυποικιλιακό ερυθρό οίνο από Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon και Ξινόμαυρο, την επιλεγμένη εμφιάλωση του Wine Therapy στα 6€.

Η πιο ελαφριά εκδοχή της γαλοπούλας, μαγειρεμένη δηλαδή με κυδώνια και λευκό κρασί, απαιτεί διαφορετική επιλογή κρασιού, όπως ένα λευκό παλαιωμένο με βάση το Ασύρτικο ή την  Μαλαγουζιά  από τα 8€.

Για το  γεμιστό κοκκινιστό κοτόπουλο, προτιμήστε ένα Ξηρό ή ημίξηρο  (Demi Sec) ροζέ  από Syrah ή Merlot  στα 6,5€.

Για την τηγανιά, τους λαχανοντολμάδες , το χοιρινό με πράσα, σέλινο και σάλτσα αυγολέμονο σας προτείνουμε λευκά κρασιά από Ασύρτικο  ή  Sauvignon Blanc  από τα 6€.

Για το γεμιστό χοιρινό ρολό, το γεμιστό γουρουνάκι στο φούρνο ή το χοιρινό μπούτι, προτιμήστε ένα ώριμο ξηρό κρασί  με πικάντικη διάθεση, ισορροπημένη γεύση και μαλακές τανίνες από Merlot.

Τα παλαιωμένα Merlot  2010  του Wine Therapy στα 7,5€ είναι μία πολύ καλή επιλογή.

Το μοσχάρι, ειδικά όταν είναι μαγειρεμένο για ώρες στο φούρνο, μελωμένο και μοσχομυρωδάτο, ζητάει επιτακτικά ένα παλαιωμένο Cabernet Sauvignon   στα 7,5€.

Όταν στο τραπέζι έχετε κυνήγι και αν το κυνήγι είναι αγριογούρουνο, τότε επιλέξτε ένα κρασί παλαιωμένο με βάση το Syrah.

Παλαιωμένο Syrah  2010   στα 7,5€.

Αν το μενού σας περιλαμβάνει αρνί ή κατσίκι , είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να επιλέξετε κρασί παλαιωμένο με βάση το Ξινόμαυρο. Η οξύτητα του Ξινόμαυρου ανταγωνίζεται επάξια τη λιπαρότητα του κρέατος. Κρασιά από Νάουσα, Γουμένισσα, Ραψάνη & Αμύνταιο έχουν ως βάση τους το Ξινόμαυρο.

Τα πατροπαράδοτα χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα δεν θα λείψουν σίγουρα από κανένα τραπέζι. Άλλοι θα τα φτιάξουν στο σπίτι και άλλοι – οι περισσότεροι – θα τα αγοράσουν έτοιμα από το ζαχαροπλαστείο.

Αν και κάθε γλυκό πάντα έχει το απόλυτο ιδανικό ταίρι του, η χρωματική ομοιότητα γλυκού και κρασιού είναι μια αρχή που, αν εφαρμοστεί, θα φέρει πολλές επιτυχίες και ελάχιστες αποτυχίες.

Για τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες, τα σιροπιαστά, τις δίπλες σας προτείνουμε τα λευκά γλυκά κρασιά .

Αν τα μελομακάρονα και οι  κουραμπιέδες έχουν και σοκολάτα  ή έχουμε γλυκά με βάση την σοκολάτα, τότε τα ερυθρά γλυκά κρασιά είναι μονόδρομος.

Στην βασιλόπιτα μην κάνετε το λάθος και ανοίξετε  ένα ξηρό αφρώδες, π.χ μια  σαμπάνια, αλλά ένα ημιαφρώδες λευκό ή ροζέ, MOSXATO  BUBBLY  στα 8,5€.

Για τους μη φίλους του γλυκού κρασιού θα προτείνουμε ένα παλαιωμένο απόσταγμα ( τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο) , στα 16€ , που είναι και χωνευτικό.  Ειδικά με σοκολατάκια  μαύρης σοκολάτας ξηρούς καρπούς (καρύδια) & αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα) είναι ο τέλειος συνδυασμός.

 

Θεωρήστε τις επιλογές μας απλώς ένα μπούσουλα και όχι νόμο του κράτους των γεύσεων.

 

Οι επιλογές είναι δικές σας!

 

Το Wine Therapy σας υπόσχεται να κάνει ότι μπορεί για να σας δώσει ότι καλύτερο στον τομέα της ‘ ειδικότητας’ του, στο ΚΡΑΣΙ, που χαρίζει κέφι, χαρά και συμπληρώνει τις γιορτινές απολαύσεις που- κακά τα ψέματα- επικεντρώνεται γύρω από το πλούσιο γιορτινό τραπέζι.

Ο οινολόγος Κοντοπός Θωμάς θα σας βοηθήσει προσωπικά να κάνετε τις καλύτερες επιλογές των κρασιών όπως αυτά ταιριάζουν στο προσωπικό σας γούστο, για όλες τις απαιτήσεις, τα βαλάντια, τις ….διαθέσεις, στην καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής.

Κρασιά λευκά, ερυθρά, ροζέ, αφρώδη, επιδόρπια, κρασιά για όλα τα γούστα, που θα σας συνοδεύσουν επάξια στις χαρές των γιορτών, στις βραδιές με τους φίλους και αγαπημένους, στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, ακόμα και στις ‘ μοναχικές’ σας στιγμές.

Και μην ξεχνάτε ότι όλοι απολαμβάνουν το κρασί και το εμφιαλωμένο κρασί είναι ένα ευγενές δώρο που δείχνει ποιότητα.

 

 

*Ο Κοντοπός Θωμάς είναι πτυχιούχος Τεχνολόγος Τροφίμων – Οινολόγος, με 28-ετή εμπειρία  στην παραγωγή κρασιού και αποσταγμάτων. Τώρα είναι σύμβουλος οινολόγος-παραγωγής , καθηγητής στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, στον τομέα Τουριστικών & Επισιτιστικών Σπουδών και ιδιοκτήτης του ΟινοΧώρου  Γαστρονομίας & Οινογνωσίας  Wine Therapy στην Νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης.

 

 

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>